AALLOT JA TSUNAMIT

~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^~~~~^^^^^^~~~~^^^^^~~~~~^^^^^~~~~~^^^^^^~~~~~^^^^^~~~~~^^^^^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tuuli saa aallot nousemaan. Aallon koko ja nopeus riippuvat tuulen voimasta ja siitä, kuinka pitkän matkan tuuli puhaltaa.

aallot lyövät järven rantaan

Aallot muodostavat veden yli liikkuvia harjanteita ja laaksoja. Jos aallon harjat kohtaavat, aallot suurenevat. Mikäli aallon harja kohtaa aallon pohjan aallot pienenevät.

TSUNAMIT MERELLÄ

Hyökyaallot eli tsunamit syntyvät maanjäristysten, maanvyörymien tai tulivuortenpurkautumisen seurauksena.

Fyysikot ovat laskeneet, että 10 m korkean aallon nopeus on noin 4 m/s ja satametrisen noin 12 m/s. 10 metrinen aalto murtuu 2 metriä korkeana. Satametrisen aallon korkeusmaksimi on 15 m.

Tsunamin aallonpituus on jopa 100-500 km.Tsunami on tuhoisa, koska pitkän aallon vaikutus vastaa koko merenpinnan äkillistä nousua erityisesti matalilla rannoilla. Aalto voi rannalla vyöryä usean kilometrin päähän sisämaahan kuten kävi Aasian katastrofissa vuoden 2004 lopulla.

Hurrikaani voi puhaltaa jopa 170 km/h ja nostattaa yli 13 m korkeita aaltoja.

Veden pinta-aallot syntyvät tuulen ja vedenpinnan vuorovaikutuksesta. Sisäiset aallot liittyvät veden kerroksellisuuteen. Kumpikin näistä edustaa etenevää aaltoliikettä.

Seisova aalto syntyy äärellisessä tilassa edestakaisin aaltoilevasta liikkeestä. Se voi syntyä jrkkäpohjaisessa järvessä, kanavassa tai satama-altaassa. Reunoilla vesi nousee tai laskee, keskellä vesi pysyy paikallaan (seiches-aalto).

Kapillaariaalloksi kutsutaan pinnan väreilyä, kun tuulen nopeus on pieni. Vesi ei tällöin aaltoile kunnolla.

Painovoima-aalto kehittyy painovoiman vaihtelun vaikutuksesta. Esimerkki tästä on vuorovesi-ilmiö, mikä johtuu kuun ja maan välisestä vetovoimasta.

Copyright: Hannu Kopra

Etusivulle