KOILLISMAA

-linkkejä-

Koillismaa sijaitsee itärajan tuntumassa Kainuun pohjoispuolella, ja se on Pohjois-Pohjanmaan maakunnan koillisosaa. Alueella asuu yli 40 000 ihmistä. Koillismaalla on monia matkailullisia vahvuuksia, joista tärkeimmät ovat erämaaluonto, palvelut ja suhteellisen hyvä saavutettavuus. Jokilaaksot, kosket, vaarat, tunturit ja järvet houkuttelevat ihmisiä tänne.

Alueeseen kuuluvat Kuusamon, Posion, Pudasjärven ja Taivalkosken kunnat. Matkailumielessä Kuusamo on vetovoimaisin kunnista, koska maisemat ja luonto ovat siellä houkuttelevimmat kansallispuistojen ja Rukatunturin ansiosta. Lisäksi Kuusamon kaupungin palvelut ja majoitusmahdollisuudet ovat hyvät. Ruka on talvisin suosittu laskettelupaikka ja sen ilta- ja huvielämä vetää myös puoleensa. Kuusamon asukasluku on yli 17300.

PUDASJÄRVI

Pudasjärvi kuuluu Iijoen vesistöön ja kunnan alueella asuu yli 11 000 ihmistä. Suomen eteläisin tunturi Iso-Syöte (432 m) sijaitsee täällä ja se on talvisin hyvä laskettelukohde. Eniten metsäpeitteisiä vaaroja ja tuntureita on Pudasjärven itäosissa.

POSIO

Posiolle tyypillinen maisema on soiden keskeltä kohovat vaarat ja tunturit. Tunnetuin rotkolaakso on Korouoma kunnan länsireunassa. Asukasluku on yli 5300, joista osa saa toimeentulonsa poronhoidosta ja palveluelinkeinoista.

TAIVALKOSKI

Tämä 5000 asukkaan pitäjä tunnetaan sekä Iijoesta että kirjailija Kalle Päätalosta. Osittain valjastettu Iijoki kulkee alueen läpi idästä länteen. Sen varrella on soita, metsiä, vaaroja ja järviä. Kunnan tunnetuimmat järvet ovat Kostonjärvi ja Tyräjärvi. Melojien suosikkipaikka on Taivalkosken melontakeskus (kuvassa).

SALLA

Sallan kunta tunnetaan talvisin Sallatunturin laskettelukeskuksesta ja kesäisin Tuntsan- ja Naruskan erämaista. Myös osa Oulangan kansallispuistosta ulottuu Sallan puolelle. Näissä maisemissa matkailija voi kohdata erämaan hiljaisuuden. Salla tarjoaa paitsi Lapin eksotiikkaa myös mahdollisuuden käydä Venäjällä, koska vuonna 2002 avattiin Sallassa uusi rajanylityspaikka Suomen ja Venäjän välille.

1. KUUSAMO

LUONTO

-Reino Rinteen koskisota

-Kitka-ja Oulankajoki

-Kuusamon perhokalastajat

--Kuusamon jokia

-Retkellä Kuusamon luonnossa

-Siilasmajan kilta

Kuusamon joet-www.joet.info/

-Kuusamon vaellusvinkkejä

-Oulangan kansallispuisto

-The Oulanka Canyon

-Oulangan tutkimusasema

-Siilasmajan kilta

-Lohiloordit

-Riisitunturin kansallispuisto

-Veikko Vasaman kuvia Oulangalta

-Syöte

-Oulankajoki

-Retkellä Kuusamossa

MATKAILU

-Ruka portaali

-Kuusamon kaupunki

-Matkaopas.info

-Kuusamo majoitus

-Kuusamon nähtävyydet

-Retkellä Kuusamossa

-Kuusamo kutsuu luonnollaan (mtv3)

-Fennica Net, Kuusamo

-Kuusamon Webinfo

-Kuusamon Eräsafari Oy

-Helitour

-Lapin linkit

-Kuusamon uistin

-Koillissanomat-lehti

-Porotalous (Erkki Pulliainen)

-Kuusamon Pallokarhut

2. TAIVALKOSKI

-Taivalkosken kunta, kartta

-Taivalkosken luonto

-Koillismaan eläimiä

-Taivalkosken melontakeskus

-Melontalinkkejä

-Kalle Päätalo

-Iijoen vesillä

3. PUDASJÄRVI

-Pudasjärven kaupunkii

-Valokuvia Koillismaalta

-Iso Syöte

-Skimbaaja

-Talvimatkailua Rukalla ja Syötteellä

4. SALLA

-Sallatunturin tuvat

-Oulujoen reitti

-Sallan kunta

Linkkilista päivitetty 20.02.2014, Hannu Kopra

Etusivulle