TALVIMATKAILUA RUKALLA

Sisältö


KOILLISMAAN LASKETTELUKESKUKSIA:

Suomessa on runsaasti laskettelukeskuksia erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa. Koillismaan laskettelukeskuksista tunnetuimpia ovat Kuusamon Rukatunturi ja Pudasjärven Iso-Syöte, mikä on Suomen eteläisin tunturi. Myös Koillismaalla olevat Puolangan Paljakka, Hyrynsalmen Ukkohalla ja Taivalkosken Taivalvaara on laajemmin tunnettuja hiihtokeskuksia. Näistä Rukatunturi on Suomen tunnetuimpia ja suosituimpia laskettelukeskuksia Ylläksen ohella. Erään tutkimuksen mukaan Rukan ja Iso-Syötteen laskettelijat ovat keskimäärin 37-vuotiaita. Ruka on voimakkaasti kasvanut 50 vuodessa, kun ensimmäinen eturinne vuonna 1954 raivattiin. Hyvät rinteet, kohtuullisen hyvät hiihtomahdollisuudet ja monipuoliset palvelut sekä huvittelumahdollisuudet ovat Kuusamon Rukatunturin tärkeimmät vetovoimatekijät.

Rukan itärinne talvella

Takaisin


RUKATUNTURI SEKÄ ISO- JA PIKKUSYÖTE:

RUKATUNTURI-MONIPUOLINEN JA SUOSITTU

Rukatunturi sijaitsee 25 km pohjoiseen Kuusamosta. Se on tämän Koillismaan, minkä nimen Reino Rinne kehitti, tunnetuin tunturi. Tosin kaikkein korkein vaara on Rukan naapurina oleva Valtavaara (492 m).

Tämä alue on Suomen suosituin talviurheilukeskus, jossa on 20 hissiä ja 30 laskettelurinnettä. Pisin rinne on 1300 m pitkä ja korkeusero on 201 metriä. Hotelleja, mökkikyliä ja asuntovaunualueita löytyy joka makuun. Kaikille laskettelusta kiinnostuneille löytyy oma paikkansa. Ja kansainvälistä menoa ja meininkiä riittää ainakin sesongin aikaan.

Vuoden 2011 lumilautailun SM-kisat pidetään Rukalla 6-10.4.2011. Ruka on Suomen kansainvälisin ja monipuolisin laskettelukeskus, jos ottaa huomion myös eräretkeilyn, moottorikelkkailun ja hiihdon.

Mitä Rukatunturilla voi tehdä ?

  • lasketella 30 eri rinteellä
  • hiihtää luistellen tai perinteisesti
  • moottorikelkkailla vuokratuilla tai omilla kelkoilla
  • ajaa koiravaljakoilla
  • tehdä vierailuja porotilalle ja ajaa porolla
  • ratsastaa hevosilla tai poneilla
  • tehdä retkiä Kiutakönkäälle tai Jyrävälle
  • harrastaa jääkartingia
  • harrastaa avantouintia
  • viettää aikaa ravintoloissa
  • harrastaa talvikalastusta
  • tehdä mieleisiä asioita esim. yöpyä autiomajassa tai laavulla

+Plussat

  • +monipuolinen
  • +hyvät rinteet ja ladut hyvässä kunnossa
  • +palvelut hyvät -ravintolat, kahvilat ja muut
  • +riittävästi rinteitä (30) kaiken ikäisille (myös lapsille) ja tasoisille
  • +riittävästi majoituskapasiteettia
  • +ei liian kaukana

-Miinukset

  • -Hisseissä voi olla ruuhkaa sesongin aikana
  • -ladut liian tasaisia tai jyrkkiä alas/ylös tunturiin
  • -Osa hiihtoladuista kulkee sähkölinjojen alla
  • -Välinevuokrat ehkä kalliin puoleisia
  • -Moottorikelkkailu voi häiritä hiihtäjiä
  • -Hotelleissa joskus levotonta öisin

ISO-SYÖTE JA PIKKUSYÖTE

ISO-SYÖTE

Kuva Iso-Syötteen laskettelukeskuksesta

Iso-Syötteen tunturialue soveltuu hyvin talvimatkailuun eli lasketteluun, hiihtoon ja moottorikelkkailuun. Suurimman tunturin huippu on 432 m korkeudessa ja sitä sanotaan Suomen eteläisimmäksi tunturiksi. Totta onkin että tunturin laelta aukeavat upeat maisemat ympäristöön. Sen huomasin käydessämme tämän vuoden alussa Iso-Syötteellä. Myös hiihtomahdollisuudet ovat melko hyvät vaikka Matkalehden mukaan ladut olivat osittain auraamatta, hiihtoreitit mielikuvituksetomia ja ladut paikalleenjämähtyneitä. Kehuja tuli komeista vaaramaisemista ja laduista tuntureiden huipulla. Laskettelurinteistä ei liene paljon negatiivistä sanomista, koska rinteitä on 9, paippeja 3, streettejä 2 ja vielä voi harrastaa snowtubingia eli mäenlaskua lumikourussa suuressa renkaassa istuen.

PIKKUSYÖTE

Pikkusyöte on 386 metrin korkeudella merenpinnasta, ja se sijaitsee Koillismaalla Pudasjärven kaupungin sivulla. Sinne on tunnin ajomatka Oulusta. Alueella on korkeatasoinen hotelli, leirikeskus ja kokouskeskus. Laskettelukeskuksen lisäksi Pikkusyötteen metsät kutsuvat ladulle, joita alueella kokonaisuutena on 120 km. Metsät ovat tykkylumen kuorruttamia, ja näissä maisemissa pidetään vuosittaiset Umpihankihiihdon MM-kilpailut. Syötteen kansallispuiston aarnimetsät antavat hyvät mahdollisuudet myös lumikenkäseikkailuun. Ellei hangessa tarpominen kiinnosta voi osallistua rekikoira-, moottorikelkkailu- ja poroajelulle. Mikäli aika ja rahat riittävät pystyt kokeilemaan myös jousiammuntaa, seinäkiipeilyä tai tähtien katselua Syöte-keskuksen tähtitornissa. Kaikkiaan Pikkusyötteeltä löytyy kahdeksan rinnettä sekä lautailijoiden kaksi half pipeä, kaksi quarter pipeä, boxit, arkut, railit ja hyppyrit.

Tule mukaan vauhdikkaaseen menoon !

Takaisin

LASKETTELU, HIIHTO JA MOOTTORIKELKKAILU

Laskettelu ja hiihto

Kuva Iso-Syötteen laskettelukeskuksesta

Laskettelu ja pujottelu on mitä monipuolisin harrastus ja urheilulaji. Moni luulee että se on helppoa, kun hissi vie ylös ja painovoima alas. Laskettelu vaatii kuitenkin taitoa, rytmitajua, koordinaatiokykyä, taitoa rentoutua ja taloudellista tehokkuutta. Tämä on vauhtilaji, jossa korjausliikkeet ja kanttaukset on tehtävä nopeasti. Siksi tämä harrastus on aloitettava viimeistään 10-vuotiaana, jos aikoo päästä huipulle. Tosin harrastuksena laji sopii lähes kaikenikäisille. Aloittelijan on hyvä muistaa miten toimia rinteessä.

MITEN TOIMIT RINTEESSÄ ?

- Ennen laskua tarkista siteiden toimivuus ja monot

-Ota muut huomioon, älä aiheuta vaaraa tai uhkaa

-Tunne oma taitosi, säädä nopeutesi kykyjesi mukaan

-Ylhäältä tulevalla on väistämisvelvollisuus

-Jätä ohitettavalle riittävästi tilaa

-Vältä pysähtymistä huonosti näkyvään paikkaan

-Jos kaadut, pyri poistumaan paikalta nopeasti

-Ylös nouseva laskettelija tai kävelijä -kulje reunassa

-Laskija- noudata hiihtokeskuksen opasteita

-Vältä vaaraa noudattamalla ohjeita

Laskettelu on tärkeää, mutta ei niin tärkeää kuin elämä !

Moottorikelkkailu Rukalla

Rukatunturilla on mahdollista harrastaa moottorikelkkailua. Se on melko suosittu vapaa-ajanviettomuoto erityisesti miesten keskuudessa. Vuokraamalla moottorikelkan saa mukaan kaikki varusteet ja ohjausta ajamiseen sekä reitin valintaan. Joissakin tapauksessa myös vuokrattu kuljettaja voi tulla ajamaan kelkkaasi. Yleensä polttoaineesta velotetaan erikseen.

Maastoa Rukalta länteen- kelkkailijan unelma ?

Kuusamosta löytyy 500 km merkittyä kelkkareitistöä. Kelkkailija pystyy helposti ajamaan parannettua reittiä Rukan ympäri. Sitä mahdollisuutta ei ole suotu hiihtäjille. Myös Kuusamo-Ruka reitti on talvisin hyvässä kunnossa. Vaikeampia ja haastavampia reittejä tarjoaa esimerkiksi väli Muojärvi-Iivaara. Yleensä reitit ovat säilyneet samoina kuin takavuosina. Reitit ovat suhteellisen laadukkaita ja monilla safareilla on myös omia reittejä, joita asiakkaat ovat toivoneet.

Nykyiset 4-tahtikelkat ovat onneksi entistä hiljaisempia ja turvallisia, jos kelkkailija noudattaa annettuja ohjeita. Turvallisuutta lisäävät sekä kelkkojen parantuneet ominaisuudet että hyväkuntoiset ja hoidetut kelkkaurat.

Vauhdikasta ja turvallista menoa !

Takaisin

Etusivulle


Copyright: Hannu Kopra, 04.11.2013